Smart buildings helpen facilitair en energiebeheer te optimaliseren
In tijden van aanzienlijke uitdagingen op het gebied van energie en klimaat, gelooft VINCI Facilities sterk in het concept van Smart Buildings. Die zijn uitgerust met de nodige technologie, om het gebouwbeheer in de brede zin te monitoren en bij te sturen. Zo draagt de oplossing bij aan de ecologische en digitale transitie.
VINCI Facilities is actief lid van diverse werkgroepen en verenigingen, die het concept van Smart Buildings verder vormgeven. Wij maken deel uit van de Cluster Smart Building en Brain Buildings, en schreven mee aan een white paper over het thema. Binnen VINCI Facilities adviseert en begeleidt Smart Building Energies bedrijven met interesse in een geconnecteerd gebouw. De ontwikkeling van twee performante en gebruiksvriendelijke tools betekent het voorlopige orgelpunt van ons engagement.
Wat is de meerwaarde van Smart Buildings?
Energy & Innovation Manager Patrick De Visscher: “Er bestaan verschillende definities van Smart Buildings. Vroeger legden mensen spontaan de link met ‘domotica’ en lag de focus vaak op gadgets. Deze visie is gelukkig geëvolueerd. In zijn white paper hanteert Smart Building-cluster volgende definitie: ‘Een smart building is een gebouw dat efficiënt is op milieu- en maatschappelijk vlak en dat voldoet aan de behoeften van de gebruikers dankzij slimme, open technologieën waarvan de gegevens en controlesystemen gecentraliseerd en beveiligd zijn.’ Het motto van Brain Buildings luidt dan weer: ‘Slimme gebouwen voor slimme gebruikers’. Het gaat er dus om meerwaarde te creëren voor zowel de gebruiker, de gebouwbeheerder, het gebouw als het milieu. Dat doe je door een gebouw uit te rusten om een maximum aan comfort te bieden aan de gebruiker.”
VINCI Facilities zet de theorie om naar de praktijk in Gosselies
In Gosselies beschikt de VINCI Energies Groep sinds een drietal jaar over een nieuw regiokantoor. De verschillende afdelingen brachten het ontwerp, de bouw en de technieken samen tot een goed einde. Het project vormde een prima testcase van de expertise binnen de groep… én van hoe een smart building bijdraagt aan een beter beheer en gebruik. Patrick: “In Gosselies vind je enkele typische voorbeelden van de meerwaarde van Smart Buildings terug. Tal van zaken worden aangestuurd via de smartphone van de gebruiker. Zo heb je bijvoorbeeld geen badge nodig. Het systeem beheert de volledige toegangscontrole (incl. autorisaties), je opent er de slagboom mee en het leidt je naar je parkeerplaats. Een vergaderzaal boeken, de verlichting, verwarming, koeling en zonnegordijnen van een ruimte regelen… je doet het allemaal heel eenvoudig via je smartphone. Zelfs van op afstand!”
WAVE voor Smart Buildings, ontwikkeld door de VINCI Energies Groep
Binnen de Groep ging veel aandacht uit naar de ontwikkeling van het WAVE-platform (We Are VINCI Energies). Het gaat om een web based applicatie, dus versie-updates zijn niet nodig. Tegelijk biedt het de gebruiksvriendelijkheid van een klassieke app. Zowel de eigen facility managers als de klanten (gebruikers) kunnen er gebruik van maken. Het platform is modulair samengesteld, zodat bedrijven de functionaliteiten kiezen die aan hun behoeften tegemoetkomen. Zo zijn er modules voor energieverbruik, toegangscontrole parking en gebouw, bediening technische installaties, gebruik en bezetting van werkplekken en vergaderzalen, de verwarming en verlichting enz. VINCI Energies blijft de huidige modules optimaliseren en nieuwe modules ontwikkelen op basis van de evoluerende behoeften en vragen van klanten. “Een groot voordeel van WAVE schuilt in de mogelijkheid om het platform te koppelen aan het Gebouwbeheersysteem (GBS). Op die manier kan je grafieken opstellen en onder meer de energiesystemen monitoren.”
TwinOps: tool op maat van gebouwbeheerders
Ook deze digital twin-tool werd intern door VINCI ontwikkeld. “Waar WAVE zich vooral richt tot de gebruiker, werd TwinOps afgestemd op facility managers,” zo vertelt Patrick. “Een typisch gebouw beschikt over diverse systemen, zoals een Gebouwbeheersysteem, energiemonitoringsoftware, een onderhoudsbeheersysteem, IoT-objecten (Internet of Things) enz. Die staan evenwel onafhankelijk van elkaar en communiceren niet onderling. De facility manager moet dus telkens inloggen met een andere username en paswoord. TwinOps maakt het mogelijk om ze naast elkaar te visualiseren op hetzelfde scherm (via 1 centrale login). Het grootste voordeel is evenwel dat je vanuit TwinOps alle aangesloten systemen kan bedienen. Makkelijk en efficiënt.”
Meer weten over Smart Buildings of zelf plannen voor een geconnecteerd gebouw? Aarzel dan niet en neem vrijblijvend contact op met ons.